9 Ağustos 2012 Perşembe

Tahinli Cevizli Kalp Çörek



Merhabalar,

Bu haftaya Çiğdem'in denemeleri haftası demek istiyorum ben:) Uzun zamandır yeni tarifler denemiyordum. Rejimden dolayı. Ramazanın gelmesiyle rejimi bıraktığım için denemelerime başladım tam gaz:))


Bu aralar Pelinchef'in bloğuna takmış durumdayım:) Her yaptığını deneyesim var:)

MALZEMELER

HAMUR 

* 2/ 3 su bardağı süt
* 2,5 yemek kaşığı şeker
* Yarım çay kaşığı tuz
* 1 yumurta
* 2,5 su bardağı un
* 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
*1 çorba kaşığı instant maya (1 küçük paket)

İÇ MALZEME

* 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz
* 3 çorba kaşığı tozşeker
* 1 çay bardağı tahin*
* 1 tatlı kaşığı tarçın**


*Pelinchef tarifinde 1 çay bardağı tahin yerine krema kullanmıştır. 
**Tarçın eklemeyi unuttuğum için ben tarçınsız yaptım.



YAPILIŞI

- Hamuru mayalamak için derin bir kaseye unu, tuzu, mayayı ve şekeri alıp iyice karıştırın. Ortasını havuz gibi açıp, yumurtayı, ılık sütü ve eritilmiş tereyağını koyup parmaklarınızla karıştırın. Kenarlardaki unu yavaş yavaş alarak hamuru yoğurmaya başlayın. Hamuru iyice yoğurup üzerini kapatın ve ılık bir yerde iki misli kabarana kadar mayalandırın.

- Mayalanan hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp yuvarlayın. Merdane yardımıyla hamuru pasta tabağı büyüklüğünde açıp hamurun üzerine iç malzemeden 1 çorba kaşığı sürün. Kenarlardan 1 cm boşluk kalacak şekilde sürün. Hamuru aşağıdaki fotoğraftaki gibi rulo yapın, ikiye katlayın. Hamurun uç kısmından 2 cm boşluk kalacak şekilde keskin bir bıcakla ortadan ikiye kesin.  Kesik iki ucu dışa doğru döndürün ve yanyana getirin. Kalp şeklini aldığını göreceksiniz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin.


  mojewypieki
Pelinchef'in çok daha güzel şekil verdiğini söyleyebilirim.Şeklini geçersek tadı muazzam oldu. Hatta muhteşem oldu. Hele o piştikten sonra hamurun yumuşaklığı, ağızda dağılması...Tahin ve cevizin ağızda bıraktığı tat. Muhteşem...Muhteşem...


Sizlere bir soru; 

Böyle şekil vermeden, yani tüm iç malzeme gerçekten içinde kalacak şekilde nasıl kapatabiliriz bu çörekleri? Nasıl bir şekil verebiliriz?



Bu arada ben derim ki,

İzmir;

havası, denizi, suyu,  insanı farklı memleket...

Siz hiç görmeden aşık oldunuz mu? 
Hani saçları yosun kokan İzmirli kıza! 
Martılarla aşk mektuplarınızı bıraktınız mı yalıdaki banka? 
Ben sevdim, hem de çok sevdim, 
O gümüş halkaların sıktığı masum parmakları, 
Sabahlara kadar öpüp başıma taç yaptım... 

Boşuna yazılmıyor...Boşuna söylenmiyor...

İzmir başka...

bambaşka...




Bir de bumads sosyal sorumluluk içeriği'ne bayıldım.



Daldan dala bir post oldu.

Herkese sevgilerle:))

12 yorum:

  1. Canım harika ellerine sağlık öpüyorum...

    YanıtlaSil
  2. pelinchef bir harika, ben de bayılıyorum...
    ama seninkiler de muhteşem olmuş, lezzet görüntüde...bir önceki çatlak kakaolu kurabiyeler de gözümden kaçmadı, onlar da nefis ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. harika gözüküyor.ellerine sağlık bunu muhakkak denemeliyim

    YanıtlaSil
  4. hımmm nefis görünüyor ellerinize sağlık tahinli tatlara bayılıyorum ,ve pişerken nasıl güzel kokmuştur....sevgiler

    YanıtlaSil
  5. görüntüsü ne kadar güzel tadına da bakmak lazım :))

    YanıtlaSil
  6. İZMİR TÜRKİYEMİN KALESİDİR..... SONSUZA DEK...

    Çörekler nefiss..

    ama başlanan işlerin yarım kalması , bak o fena işte :=))
    ben derimki, ramazanda olsa tedbiri elde bırakma ! sonrası ızdırap verir, başa döner !
    :)))) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız:) Ramazandan sonra tekrar başlayacağım:)

      Sil
  7. kalpli kalpli çok güzel görünüyor canım hele içinde tahin ve cevizde varsa eminim çok lezzetlidir.ellerine sağlık..
    bir soru sormuşsun malzemeri içinde kalıcak şekilde nasıl kapatabiliriz diye yapılan ruloyu gül böreği gibi sarabilir belki aklıma ilk bu geldi:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle süper olur. Hem de tüm malzeme içte kalır. Teşekkürler.))

      Sil
  8. mmm...
    çokk hoşş görünüyorr..
    lezzet garantili olmuşş bu canım benimm..
    ellerine sağlıııkk..
    sevgiler tatlım..

    YanıtlaSil
  9. Kalp coreginede blogunuzada bayildim. Blogger annelerden buldum sizi ve takipciniz oldum. Sizide bloguma beklerim:))
    http://komirra.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  10. çok güzel olmuş elelrinize sağlık.Ne kadar ilginç kalp seklinde olması bayıldım bayıldımm

    YanıtlaSil