16 Ocak 2012 Pazartesi

Bir Tantuni Hikayesi

Bu hafta sonu  uzak ve soğuk diyarlardan misafirimiz geldi.Geldiği gibi de mutfağa soktuk ve bize yıllardır övündüğü "tantunisini" yapmasını istedik:) Arkadaşımız resimlerden de görüleceği gibi bıçağı kullanmada oldukça usta:) Yeşil soğan, kırmızı soğanı nasıl da itina ile kesti:))) Hem de incecik...
Neler lazım bize?

  • Yarım kg dana et(Tavukla da muhteşem olur)
  • Domates
  • Maydanoz
  • Taze soğan
  • kırmızı soğan
  • Yaprak nane
  • biber salçası
  • lavaş ekmeği
  • baharatlar(kekik,pul biber,köri,sumak,karabiber...hangi baharatları isterseniz emin olun hepsi çok yakışıyor.)
Domates ve soğanların miktarını vermedim fark ettiyseniz.Damak tadınıza göre istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz:))

Öncelikle Tefal düdüklü tenceremde 10 dk etleri haşladım:))Arkadaşımız çok şaşırdı.:))Aslında Tefal apayrı bir konu başlığı:) Kendisi benim kurtarıcımdır.Candır. 3 dk da mercimek yemeği,5 dk da kuru fasulye yapar.Barbunyayı da unutmayalım.Onun hızına yetişebilmek ne mümkün:)

Seni çok seviyorum düdüklü tencerem zamanımdan çalmadığın için. 
Mis gibi maydanozlarımızı kestik incecik...
Peşinden soğanlar geldi. İpince kesildi onlar da Yakup Usta'nın  elleriyle:)
Görüldüğü gibi de temiz ve itinalı çalışıyor:) Öncelikle çay tabağı altlarına tüm baharatlarımızı koyduk:)
Geniş bir kabın içine soğanlarımızı, maydanozumuzu üzerine sumak ekleyerek karıştırdık.Kenara koyduk. 
Turp ve limon ikilisi yemeğin vazgeçilmezlerindendi:)
Domateslerimizi de kestik. 
İşin en güzel kısmı, marketten kuşbaşı doğrattığımız  pamuk gibi haşladığımız etlerimizi azıcık yağ ve bir yemek kaşığı salça ile birlikte kavuruyoruz.Sakın haşlama suyunu da atmayalım. Muhteşem çorbalar yapacağız onunla da :)2 yemek kaşığı haşlama suyundan da ilave ettik tavamıza.
Mis gibi kokular geldi mi size de :)
Lavaşımızı tavamızın suyuna bastırıyoruz.Sonra da aşağıdaki gibi domatesimizi,etimizi,soğanlarımızı ve istediğimiz her türlü baharatı ilave edip lavaşa sarıp afiyet ile yiyoruz:)


Çok ama çok güzel bir tat. 

Baharatlar...

Baharatsız ve salçasız yemek düşünemiyorum ben:)Özellikle de Adana biber salçası...

Adana'nın yöresel yemeklerine de bayılıyorum.

Ne kadar şanslıyız.

ülkemiz topraklarında yetişen çeşit çeşit baharatlarımız var. Her yöreye özgü muhteşem tatlarımız var.

Üstüne bir de misafirperveriz.Misafirimiz gelsin de yedirelim içirelim bayılıyoruz.:)

Çok şanslıyız çok:) İnsanın  mutlu hissedebilmesi için, etrafına bakması yeterli.

Dostlarımız var kahve içtiğimiz birlikte...
40 yıl hatırı var...

Sevgiyle kalın, mutlulukla...
Kar da yağmaya başladı İstanbul'a
Haydi yapın sıcacık kahvelerinizi
Camın önünden Kar'a bakmak bedava :)))


Çok Sevgilerimle...

14 yorum:

  1. Harika bir lezzet çok da lezzetli görünüyor. Ellerinize sağlık.
    Dün akşam eşimin isteği üzerine birlikte yaptık:)))) Çok lezzetli oldu:))))

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten yapan ustaymış malezemeleri nasılda incelikle hazırlamış :) ve gerçekten görünüş nefis afiyet olsun :) yapanında ellerine saglık..

    YanıtlaSil
  3. AÇıkcası tantuniyi sevmem ama çok leziz görünüyor insanın acıktıran bir görüntü . :)


    Afiyet olsun .

    YanıtlaSil
  4. bende sevmezdim ...
    ama evde yapmayı hiç denemedim...
    tarif için tşkler...

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederim.Deneyin derim baharatını istediğiniz gibi ayarlayarak kendi damak zevkinize göre:) Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. İzmir'de biz kar yağışı göremeyeceğiz.Ellerinize sağlık.Tantuniyi çok severim.

    YanıtlaSil
  7. harika misafirinizin ellerine sağlık sizede afiyet olsun canım. tarifi not aldım yapmak istiyorum bakalım bizimkide sizinki kadar güzel olacakmı.Aayyyy nasıl canım istedi anlatamam baharat kokusu burnuma geldi birden :))

    YanıtlaSil
  8. oLUR OLUR HEM DE ÇOK GÜZEL OLUR:) oLSA DA YİNE YESEM :)

    YanıtlaSil
  9. Camın önünden kara bakmak bedava:)
    Hayata nasıl güzel bir bakıştır bu böyle:)
    Hayranım kuzum sana:)
    Tantuni yapmalıyım ben de en kısa zamanda,şahane mi şahane gözüküyor,afiyet,şifa olsun :)

    YanıtlaSil
  10. Sabah sabah canım çekti,
    akşam ya da öğlen olsa yine çekerdi

    YanıtlaSil
  11. sabah sabah canım çekti,
    öğlen ya da akşam olsaydı yine çekerdi

    YanıtlaSil
  12. Ben de bi uzak doğudan misafir bulayım hemen mutfağa sokcam :))
    Afiyetler olsun......

    YanıtlaSil
  13. Ah nasıl damarıma bastın. Bir Mersinli olarak "Benim memleketimin yemeği edasıyla" nasıl hevesle okudum tarifi. Ben de sık sık yaparım. Afiyet olsun size :)

    YanıtlaSil