3 Ağustos 2012 Cuma

Bilgiyi Paylaşmaktan Kaçınmak?!






Merhabalar,

Şu ana kadar olan kısacık iş hayatımda türlü türlü  yöneticilerle, değişik düşüncelerdeki insanlarla karşılaştım.
Dedikoducu, laf taşıyıcı, ortalık karıştırıcı, yalancı vs vs sağ olsunlar bu huyları üstlenen iş arkadaşlarım oldu. Herkesin de olduğu gibi...

İlk fabrika deneyimim de müdürüm bana " Bilgi çok değerlidir.Biz burada her edindiğimiz bilgiyi birbirimiz ile paylaşırız." demişti.Sonraki yıllarda bu benim için altın kural oldu.

Sonradan ekibe katılan her iş arkadaşıma ne biliyorsam öğretmeye çalıştım. Saklamadım.
"Yeni kişi daha çok bilgiye sahip olur da benim yerimi alır." gibi bir düşüncem hiç olmadı.
Yanılmadım  böyle bir sebepten işten çıkarılma da yaşamadım...

Böyle insanlar çok çevremizde. Ne yazık...

Yüzyıllar önce insanlar bir bilgiye ulaştıklarında diğer nesiller de aktarmak için kitaplar yazdılar. Biz de bilelim diye!! Öğrenelim diye!! Biz kim oluyoruz da bildiğimiz iki üç şeyi paylaşmaktan kaçınıyoruz!!!

Bir kere hepimizin de bildiği çok büyük bir kozmetik firmasında başıma geldi bu olay. Bir daha da yaşamamaktır dileğim.

Bu belki karakter belki de sonradan öğrenilmiş bir kişilik özelliğidir bilemiyorum.

Benim için bir hayat kuralı ve diğer nesiller için de öğüdümdür.

Kendi çıkarın, kendi bencil arzuların için bir başkasını asla kullanma!!
Bir yere, bir mevkiye gelebilmek için bir başkasının üzerine basma!!!


Böyle gelecek mevkiyi de parayı da şiddetle reddederim.

Hepimize güzel günler dilerim.









12 yorum:

  1. İş hayatında kendine yeteri kadar güvenmeyenlerde her zaman paylaşma korkusu olur. Senin gibilerin sayısı maalesef az. Ben de senin gibiyim. Ancak her zaman kendime güvenim çok olmuştur. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru... Kendine güveni olmayan kişi yapar bu işi...

      Sil
  2. cok doğru yazmıssınız,yükselme hırsından kaynaklanıyor bu durum bence.ınsanları hırsları bıtırecek sonunda.benım basımada geldı bu durum,guvensızlık tabııkı yoksa bıldığını oğretır,baskasının ustune basarak yukselmeye calısmaz ınsanlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu öğretmek gerek çocuklara. Ne yazık ki artık öyle bir toplum olduk ki anne ve babalar iyi ol dürüst ol merhametli ol yerine çocuklarına uyanık ol işini bil diye öğüt veriyor. Uyanıklık da gerekli tabii ama acımasızlığa gerek yok.

      Sil
  3. çok sevdim yazını, ben iş yerimde yönetici pozisyonunda çalışıyorum tabii benimde üstümde de genel müdür var.Kendi personelime hep söylediğim araştırılan konuları hazırlanan raporları diğer çalışma arkadaşlarıyla da paylaşmaları yönünde oluyor.Hepsi aynı hassasiyetle yaklaşmıyor ne yazık ki.Benimle aynı seviyede diğer yönetici arkadaşlarda da benzer durumları sergileyenler var.Genel Müdür'den konusu bu olan bir toplantı istedim geçenlerde o da kabul etti.Bilgi paylaşılmadığı sürece alttan gelen ve bizlerin yerini alacak personeli yetiştirmemiz mümkün değil. Ne dertliymişim değil mi:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En azından genel müdürünüze ulaşmış ve derdinizi anlatabilmişsiniz.Buna sevindim.

      Sil
  4. ÇOK HAKLISIN CANIM.. LOKANTA AÇACAKSIN YEMEKLERİN TARİFLERİNİ NEDEN VERİYORSUN DİYORLAR BEN KISKANÇ DEĞİLİMKİ HEP BERABER YAPARIZ DEMİ CANIM...

    YanıtlaSil
  5. nekadar güzel bir yazı yazmışsın..zaten kimsenin üzerine basmadan gelebildiğin mevki asıl mevkidir..yoksa diğerleri önemsizdir emeksizdir hilelidir..marifet dürüstükle gelebilmekte..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumunuz için aynı şekilde düşünüyorum ben de...

      Sil
  6. Nasıl bir dünyada yaşıyoruz diye isyan noktasına geliyoruz zaman zaman bu tarz insanlarla karşılaşınca. Dediğin gibi insanlar böyle diye de kendi yaşam felsefemizden ödün vermek de bir kurtuluş yolu değil. Sonuna kadar katılıyorum. Her şeyin temeli aile. Aile çocuğuna evinde sevmeyi, merhametli olmayı, dürüst olmayı ve pes etmemeyi öğretecek ki, dünyanın, hayatın rengi değişsin. Hırsla yetişen çocuk, bencil bir dünya yaratıp kendince, bencil bir gelecek bırakır sonraki nesillere. İş konusunda bana bir şeyler öğretenlere, sadece iş değil hangi konu olursa olsun hep minnettar kaldım. Aslında öğretmenin güzelliğini tadabilse yürekleri, daha çok öğrenmek isteyecekler, başkalarına bir şeyler aktarabilmek adına belki ama kalbi kapalı olunca insanın, gözü paradan başkasını görmüyor ne yazık ki. Çok güzel bir konu, yüreğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar da doğru kalbi kapalı olunca insanın gözü paradan başka bir şey görmüyor....Teşekkür ederim.

      Sil